De största bilarna

Ju större, desto bättre, brukar man säga. För en del bilfanatiker och bilföretag är det sant. I dag har det blivit på modet att ha små, energisnåla bilar som är enkla att parkera och som nästan välter i snäva rondeller på grund av sin lätta vikt. Men det finns dem som hellre köper stort. Väldigt stort. 

En av de största bilarna i världen tillhör såklart en väldigt rik man. Hamad bin Hamad Al Nahyan är en shejk från Abu Dhabi. Ordet shejk är nästan synonymt med “gränslöst mycket pengar”.  Han gillar Willys Jeep: en jeepmodell som kördes under andra världskriget. Men han tyckte den var lite liten och ville därmed att man byggde en större modell. Den blev 7 meter hög. Och den är körbar. Utan motor väger den 4,4 ton. Man sitter faktiskt inte i de jättestora sätena och kör utan förarplatsen är dold bakom grillen längst fram på bilen.

Om man går ner lite i storlek hittar man monstertrucks. Dessa har inte de största interiörerna: oftast är de ombyggda pickupbilar. Istället har de massiva däck vilket gör att de blir monsterstora. Den här typen av bilar är nästan exklusivt amerikanska och det är bara där man håller officiella tävlingar. Det stora charmen med monstertrucks är att se dem köra över och krossa mindre, normala personbilar.

Lite mer normala storbilar är SUV som kan vara hålla större familjer. Chevrolet har sin modell Captiva som har sju sitsar. Sitsar är dock anpassningsbara. De två längs bak går att fälla ner så det blir en femsitsiga bil och man har mer packningsutrymme. Det finns flera varianter av denna biltyp. Behöver man mycket plats eller har stor familj är det nästan ett måste att skaffa en SUV. En annan positiv sak är att deras tyngd hjälper dem att ligga bra på vägen och nuförtiden finns det också bensinsnålare alternativ.