Hur fraktar man ett hus?

Det vanligaste när du flyttar är att du lämnar ditt gamla hus för ett nytt. Men ibland finns det anledningar till att du vill ta med dig ditt hus till en ny plats. Detta låter nästan omöjligt. Men det finns sätt att frakta hus och det behöver inte vara så komplicerat som det låter.

Frakta helt eller i bitar

Vissa som väljer att frakta sitt hus river först ned det i mindre bitar och transporterar det i delar. Huset blir sedan uppbyggt igen på den nya tomten. Men de flesta väljer att flytta hela sitt hus på en gång. I det fallet kapar entreprenören grunden och sätter in balkar under byggnaden. Det gör det möjligt att flytta huset till transportfordonet med en kran. Därefter är det möjligt att köra byggnaden till den nya platsen.

Det är en hel del saker som behöver planeras innan någon flyttar sitt hus. Husägaren behöver skaffa bygg- och rivningslov. De behöver även ha koll på hur grunden är uppbyggd, för att kunna avgöra om det är möjligt att flytta hela huset på en gång.

Nybyggt till en ny plats

Det behöver dock inte alltid vara gamla byggnader som blir flyttade utan det går att köpa och frakta nya hus. Till exempel Sorselestugan erbjuder monteringsfärdiga transportfärdiga byggsatser till din tomt.