Stora fordon inom motorsporten

Inom motorsporten finns som bekant en rad olika grenar och discipliner, som till exempel Formel 1, roadracing, rally, motocross och rallycross. De kanske mest imponerande discipliner är dock de där riktigt stora fordon deltar.

En disciplin, som kanske är mer av en uppvisningsgren än en riktig tävlingsdisciplin, där stora fordon deltar är så klart inom monstertruck-sporten. Det som kanske är mest kännetecknande för monstertrucks är de enorma hjulen och däcken som sitter under bilarna, vilket också gör att en monstertruck kan ta sig både uppför och förbi stora och besvärliga hinder.

Vill man se monstertrucks i action kan ett bra tips vara att besöka Monster Jam, som går av stapeln på några platser runt om i landet varje år.

Även inom dragracingen förekommer stora fordon och kanske framför allt långa fordon, vilka kan nå en hastighet på upp emot 500 km i timmen.

Den kanske största tävlingen där stora fordon tävlar och då i form av lastbilar är Dakarrallyt, där lastbilar tävlar i en helt egen klass på den ofta tuffa bansträckning genom öknar och andra karga landskap.