Frakt med personbil

bil och släp

Det är inte alltid det behövs tunga specialfordon för att frakta iväg det som skall bort, och tur är väl det. I de flesta fallen räcker det med bilen och kanske ett släp, men vilka regler och lagar gäller egentligen?

Lagar

Oavsett vad eller hur mycket du lastar i bilen så har du som förare ansvar att se till att lasten är korrekt säkrad och inte kan orsaka en trafikfara. Oftast så betyder det endast att stuva ner de man fraktar så att de inte kan röra sig runt i bilen och påverka dess körförmåga eller skada någon. Lägg ner saker som kan tippa och spänn fast tyngre saker i lastögglor om det finns.

Något som de flesta oftast inte visar tillräcklig respekt för är riktlinjen att man ej skall förvara föremål på hatthyllan. Om man skulle behöva tvärbromsa flyger dessa framåt som skott ur en pistol. Om de väger det minsta lilla så kan de orsaka stor skada, om inte annat så kan det distrahera dig och göra det omöjligt att ta ett korrekt beslut på vägen när du behöver det som mest.

Takräcke och takbox

Här gäller det precis som inuti bilen att se till att allt är säkrat och att det inte kan röra sig omkring. Tänk också på att inte lasta för tungt, då lasten är placerat högt upp på bilen kan det lätt försämra körförmågan.

Släp

Än en gång, säkra lasten. På släp kan det dessutom vara passande att använda presenning eller nät om man fraktar något flyktigt så som löv, kvistar eller visst byggavfall.

För att kunna fästa ett släp behöver bilen vara utrustad med dragkrok, denna kan antingen vara monterad vid köp eller efteråt. Dragkrokar för att montera själv finns att köpa här.

Tänk på att regelverket för släp är förhållandevis omfattande och varierar beroende på fordonens tjänstevikt och din körkortstyp. Läs mer här.